Reklama
 
Blog | richterova.olga

Díky komunitnímu kompostéru domácním v Praze

Jsem ze vsi. Sousedi nám odmala pomáhali kopit seno a hlídali nás, když bylo potřeba; bráchové chodili na Velikonoce koledovat dům od domu. Nemohla jsem si zvyknout, že v Praze se nezdraví pomalu ani lidé z jednoho patra v činžáku, natož na ulici. Přála jsem si mít sousedy jako na vesnici, ale zůstat ve městě.

Je to už pár let, co jsem zkusila napsat na městskou část, konkrétně referát zabývající se odpady, co s bioodpadem. Jestli nechystají třeba popelnice na kompost. 

Kompostovaci vnitroblok Obloukova a Na Louzi

Nakonec se vše podařilo, především díky Ekodomov.cz a vstřícnému úředníkovi z MČ, a v našem vnitrobloku od podzimu 2009 funguje komunitní kompostér. 

Kompostování budeme v letošním roce rozšiřovat na několika nových místech,“ dozvěděla jsem se nedávno. „Novým správcům bychom rádi sdělili i poznatky, které jako správci kompostérů sami máte,“ zněla žádost kompetentního úředníka.

Reklama

Jelikož věřím, že „sharing is caring“, podělím se o odpovědi se všemi internety a případnými dalšími kompostovači. Jen u nás na Praze 10 už máme takové komunitní kompostéry čtyři.

Kolik obyvatel (rodin) v současné době kompostér užívá?Jedná se spíše o rodiny s dětmi nebo o kompostování projevili zájem i občané staršího věku (např. lidé v důchodu)?

 Přesně nevíme, kdo naši kompostovačskou komunitu tvoří, při obcházení domů však největší zájem měly rodiny s dětmi (maminky) a mladší lidé. Předpokládáme, že někteří lidé v průběhu doby polevili, z třiceti pěti domácností v registru tedy může kompostovat třeba dvacet… Pro starší lidi je také někdy poměrně obtížné zvednout víko.

Kolikrát od počátku kompostování jste vybírali hotový kompost? Po jaké době, přibližně, došlo k zaplnění obou komor kompostéru?

Vybírali jsme ho zatím dvakrát; komory se totiž zaplní poměrně rychle (po půl až tři čtvrtě roce), stejně tak ale rychle zetlí a zmenší se i jejich obsah a je možné ho přendat do jediné komory k dokompostování (u nás kompletní proměna v hlínu trvá ca 1,5 roku). Samotnému kompostování velmi pomáhá překopávání hlíny (jednou za půl roku), na to jsme ale pokaždé neměli energii (nebo morál…).

Hotový kompost využívají uživatelé kompostérů pro vlastní potřebu nebo jej použijete při nějaké společné úpravě v okolí bydliště?

Lidé si hlínu odnesou pro vlastní potřebu – majitel jednoho domu z blízkosti kompostéru jím však pokud vím upravil zahrádku, již užívají všichni nájemníci z jeho činžáku. Je možné, že se v budoucnu shodneme i na společném využití.

Projevují lidé o kompostování zájem i průběžně nebo se zájemci ozvali jenom v první vlně po přímém oslovení letáky?

My jsme s letáky řadu domácností i osobně obešli, to bylo nejúčinnější, nyní se už tři roky ozve zhruba každé tři měsíce jeden nový kompostovač – a čas od času se někdo odstěhuje. 

Daří se udržovat „čistotu“ sbíraného biologického odpadu nebo dochází k odkládání i složek, které do kompostéru nepatří (např. živočišných produktů)?

Daří se to – jistě i proto, že je kompostér na kód, který sdělujeme po zanesení e-mailu do naší databáze. Tak máme pořád možnost obeslat sousedy s prosbou, ať do kompostéru nedávají třeba skořápky od ořechů. Nebo požádat, ať přidají pilin a papírových kapesníků, když je třeba zaplašit octomilky.

Došlo někdy k poškození kompostérů vandalstvím? V jakém rozsahu?

Ne. Nepočítáme-li počůrání psem.

Funguje zamykání kompostérů nebo je volně přístupný?

Viz výše – zamykáme kvůli informování. Na kompostéru je kontaktní telefon i e-mail.

 

Jiné poznatky, podněty či doporučení pro potenciální zájemce o komunitní kompostování?

Vybírání hlíny i pouhé překopávání jsou skvělé příležitosti pro sousedskou sešlost! Doporučujeme pozvat zprvu dost vlastních kamarádů (vaši kompostovači se musí osmělit), vytrvalost ale přináší řadu nových přátel z řad sousedů! Naši již pravidelnou akci v Obloukové jsme nazvali „Štrůdlobraní“ a kromě štrůdlu se pojídají jakékoli dobroty, jaké kdo donese, a vyhrává k tomu akordeon.

Závěrem…

Chcete se třeba po přestěhování cítit na novém místě doma? Zkuste taky poznat sousedy přes zorganizování kompostéru. My jsme, přiznám, měli štěstí na prostorný vnitroblok s dostatkem městem vlastněných pozemků, což mnohé usnadnilo. Jde to ale i jinde.

Já jsem se tu díky kompostéru začala cítit zakořeněná. Pravidelné vynášení šlupek a občasné posílání informačních e-mailů byl první kontakt s řadou lidí, jež dnes už zdravím na ulici a s některými se i přátelím. I Silvestr jsme letos slavili se sousedkou, kterou bych bez kompostéru nepoznala. Ať to hnije!

A ještě taková drobnost…

Je dobré angažovat na prosívání nějaké silné muže. Díky oběma Honzům a Kubovi!