Reklama
 
Blog | richterova.olga

Na základě jakých podkladů padlo rozhodnutí o přestavbě za 150 milionů?

Rozhodujete se snadno, nebo jste váhaví střelci? Radnice Prahy 10 chystá mnohamilionovou investici, aniž by své rozhodnutí nějak zdůvodňovala. Od jaké částky podkládají svá rozhodnutí analýzami manažeři velkých firem?

Nevím, jak to máte vy, ale mně většinou dost trvá, než se rozhoupu. K rekonstrukci koupelny se třeba odhodlávám už dva roky. Rozvažuju nejen, jestli na to mám, ale taky, co mi to přinese. Jestli by náhodou nebylo lepší nechat věci tak, jak jsou. Jaké mám možnosti. A jak velká je pravděpodobnost, že při přestavbě něco opomenu, nebo přímo zvořu. Jinak řečeno: na co si dát bacha.

Proto mě překvapilo, že Rada a Zastupitelstvo Prahy 10 to vidí jinak – u investice za 150 milionů se zástupci občanů rozhodli ušetřit právě na tzv. studii benefitů. Pokud někdo přece čekal diskuzi o tom, co udělat s penězi, které Praha 10 plánuje utržit za viladomy, přepočítal se. V naší městské části to totiž měli hned spočítané. Vyšlo jim, že nejlepší je nechat přestavět radnicí vlastněný a v současnosti firmě TOMMI-Holding pronajímaný Penzion Malešice na 150 sociálních bytů velikosti 1+kk. Plán schválili na tomtéž zasedání, které přijalo rozhodnutí o prodeji viladomů. Náklady okolo sto padesáti milionů přitom navýší asi sto milionů na ušlých ziscích a dalších položkách a vůbec není jasné, zda nevznikne sociální ghetto. Který důchodce by do takového objektu dobrovolně šel? A je byt 1+kk přijatelný jako startovací pro mladou rodinu?

Poté, co jsem na posledním zasedání zastupitelstva Prahy 10 (7.9.2011) vznesla dotaz, zda existuje studie o dopadu rekonstrukce Penzionu Malešice, dozvěděla jsem se jen, že „ghetto zcela určitě nevznikne“. V polovině minulého týdne jsem pak lehce po uplynutí zákonné lhůty obdržela písemnou odpověď od p. místostarosty Zoufalíka. Cituji:

Reklama

„Takovou [tedy studii týkající se dopadu rekonstrukce Penzionu na okolní lokalitu a také velikosti potřebných bytů, pozn. O.R.] studii si m.č. Praha 10 nenechala vypracovat, neboť ji v tomto případě považuje za zbytečné vynakládání finančních prostředků.“

 Třeba jsem jenom já ta přeopatrná. Ale jak to mají s podklady pro rozhodování velké firmy? Zeptala jsem se několika známých.

 

Velká telekomunikační společnost

„Nejdřív se řeší, jestli se chystaný projekt vůbec má dostat na roadmapu. V prvním kroku se tedy porovnává možná realizace a přínosy a dopady již podobných realizovaných projektů.“ Při dalším dotazování mi bylo sděleno, že studie se vypracovávají většinou od nákladů v řádu stovek tisíc korun.

Velká společnost dodávající pivovarnické technologie

„Studie proveditelnosti* se většinou připravují na projekty nejčasteji od 10 milionů korun a výše. Samotná studie musí obsahovat popis stavu, současné technologie na trhu, návrh několika variant řešení a propočet návratnosti.“

Mluvčí předního pražského developera

„Výhodnost každého projektu, ať už se jedná o ekonomickou či technickou stránku věci, vždy řešíme v rámci interních porad společnosti. Externě si však žádné studie vypracovávat nenecháváme.“

Ředitel instituce celonárodního významu

„Co se týče feasibility* study, není jednoduché říci, od jaké částky se vyplatí takovou studii provést. Někdy jde o uvažované akce v hodnotě desítek či stovek tisíc, jindy ji není nutné provádět ani při akci v milionové hodnotě. V každém případě je však v rámci naší instituce u investičních akcí v hodnotě nad 40 tis. Kč třeba mít vždy zpracovanou ekonomickou rozvahu (můžeme říci feasibility study), která dané řešení opodstatní. V případě, že není takovéto opodstatnění vypracováno, je daný projekt odmítnut. Ve vašem případě je věc o to složitější, že se nejedná jen o jasně definovatelné náklady, ale je třeba vzít v úvahu i tzv. „opportunity costs“, případně zvýšené sociální napětí a s tím související náklady, které budou vyvolány přijetím neuváženého rozhodnutí.“

 

Co to znamená?

Vyplývají mi z toho jen dva možné závěry: Buď je Rada Prahy 10 natolik geniální, že žádné podklady pro své rozhodování nepotřebuje, nebo tu něco smrdí. Kterákoli z těchto dvou možností je dostatečný důvod přijít na příští zastupitelstvo, koná se už 21. 10 a opět o něm není ani zmínka na hlavní stránce radničního webu. (Já na něj bohužel dorazit nemůžu, ale budu sledovat alespoň videopřenos.)

 

 

* Studie proveditelnosti (feasibility study) a studie benefitů se v tomto případě nijak zásadně neliší.