Reklama
 
Blog | richterova.olga

Piráti vyměnili kapitána

Sjezd ČPS se konal 24.–25. října v Albrechticích nad Orlicí. Strana si zvolila nové vedení, pod kterým popluje do parlamentních voleb v roce 2010. Nejsem v Čechách, a tak jsem se bratra, Mikuláše Ferjenčíka, který spoluzakládal pardubické krajské sdružení strany a nechyběl u ničeho podstatného, co se v ČPS za poslední půlrok odehrálo, musela na průběh sjezdu ptát po mailu a po chatu. Ještě předesílám: ČPS asi volit nebudu, ale zajímá mě, co se z ní vylíhne. Z následujícího rozhovoru je myslím jasné, že to nutně nemusí být ošklivá černobílá můra.

Těšil ses na sjezd?

Abych řekl pravdu, jel jsem tam se smíšenými pocity. Hned na úvod jsme totiž měli rozhodnout, zda vyloučit, či nevyloučit Lukáše Nového. V zásadě šlo o to, že Lukáš se občas chová jako neřízená střela, spoustě lidí lezl krkem svým vystupováním na našem interním fóru a v jednu chvíli si dal jako avatara (ikonku, která ho reprezentuje) Adolfa Hitlera. Navzdory tomuhle jsem byl proti jeho vyloučení, protože stanovy strany dle mého názoru neporušil a měl jsem obavy, že si tak hned na úvod vyloučíme piráta tělem i duší. K vyloučení ale nakonec nedošlo a celý sjezd proběhl ve velice přátelském duchu. 

Bál ses něčeho? Třeba že někteří kandidáti na vyšší pozice budou fakt nesympatičtí…

Reklama

Nebál, kandidáti do předsednictva se přihlašovali už na fóru, kde i psali svoje priority, takže jsem věděl, kdo kandiduje. Navíc jsem všechny až na jednoho znal osobně z předchozích pirátských srazů. Co se osobních sympatií týká, tak všechny do jednoho respektuju jako lidi, kteří pro ČPS udělali maximum a myslím si, že si svou šanci zaslouží.

Dobře, ale měl by někdo z nich v parlamentu šanci? Neplánujete spíš otrkání na místní úrovni, v komunální politice?

Věřím, že by obstáli. Už jen tlak na transparentní zveřejňování smluv týkajících se všech státních zakázek by rozhodně ospravedlnil naši účast v parlamentu. Navíc IT gramotní poslanci nám chybí jak praseti drbání, což se projevilo mimo jiné u akcí „internet do škol“ či současné implementaci datových schránek. Komunální politice se vyhýbat nebudeme, ale myslím, že větší priorita pro nás časem bude Evropský parlament.  

Jak sjezd probíhal? Byli jste věcní? Dařilo se držet tématu? Jak jste ostatně měli připravený program, jak jste ho domlouvali?

První část sjezdu jsme schvalovali nové stanovy a jednací řád. Oba dokumenty byly detailně připravené a připomínkované přes internet, takže se řešilo už jen pár detailů. Velký dík patří Jakubovi Michálkovi (studentovi práv), který se tohoto úkolu ujal a zvládl ho na jedničku. Potom jsme se pustili do volby předsednictva a republikového výboru. V neděli jsme zvolili ještě kontrolní a rozhodčí komisi a zřídili jsme odborné komise, které se budou zabývat naším programem (komise za svobodný internet a změnu autorského zákona, komise za přímou demokracii a transparentní státní správu), a odbory, které budou zajišťovat fungování strany (finanční, technický, administrativní, zahraniční a mediální odbor). Myslím, že každé další pirátské setkání je lépe zorganizované než to předchozí. Drobné chybičky se najdou vždy, ale tentokrát už jsme se přiblížili tomu, jak si představuji fungování zaběhnuté politické strany. Celý program ostatně vznikal na našem internetovém fóru. Věcní jsme byli a tématu jsme se drželi. Přece jenom jsme se chtěli dostat domů. 

Co tě nejvíc překvapilo, ať příjemně či nepříjemně?

Největší příjemné překvapení pro mě bylo, jak suveréním způsobem Ivan Bartoš vyhrál souboj o místo u kormidla našeho pirátského škuneru (získal nadpoloviční většinu hlasů již v prvním kole volby, a to se o místo ucházeli čtyři kandidáti). Proč nad tím tak jásám? Kamil Horký podle mě nebyl špatný předseda, choval se korektně a nestranně a ustál veškerou administrativní zátěž spojenou s předsednickou funkcí. Na druhou stranu věřím, že Ivan nás posune zase o kus dál. Do politiky se zapojil proto, že ho oslovily pirátské myšlenky. Chce, aby se Pirátská strana vyprofilovala jako strana lidí, pro které je důležitější svoboda než výše daní a 30 korun u doktora. Bez změny autorských zákonů není možné svobodu internetu uhájit, protože ji stát omezí pod záminkou vynucování práva. Ivanova vize je, že nejprve uděláme z našich témat (ochrana soukromí, svobodný internet, změna pohledu na vlastnictví nehmotných statků) trvalou součást politického prostoru (podobně jako se to podařilo Zeleným) a potom se možná jednou budeme zabývat i nesouvisejícími otázkami. Navíc dokázal napsat velmi kvalitní kandidátskou řeč, v debatě jasně dominoval a evidentně se nejlépe připravil. Měl jsem prostě radost, že zvítězila potřeba zvolit člověka, který dokáže ostatní strhnout, nad volbou Kamila „za zásluhy“. Poslední Ivanovo plus je, že je to nejvýraznější zastánce „pirátské internacionály“ ve straně. Nepříjemných překvapení mnoho nebylo. Rozhodně se nestalo nic, co by mi sebralo dobrý pocit ze sjezdu.

 A jak jste propojení s pirátskými stranami jinde v Evropě?

Máme zahraniční výbor a doufáme, že po tomhle sjezdu začne opravdu fungovat. Tento víkend se naši zástupci chystají na Slovensko podpořit tamní vznikající pirátskou stranu. Zatím jsme byli pohlceni spíše přípravou na volby, ale věřím, že s novým vedením přijde i vítr do plachet přeshraničních aktivit.

Máte šanci být skutečně relevantní stranou?

Rozhodně ano. Když jsem viděl ten pokrok proti ustavujícímu fóru, které proběhlo začátkem července v Průhonicích, měl jsem prostě radost. Tentokrát nechyběli zástupce z žádného kraje, namísto 25 nás bylo 70 a organizační úroveň setkání šla taky nahoru. Program byl lépe připraven a celkově to bylo o poznání profesionálnější. Myslím, že důsledná opozice k „velkobratrizaci“ společnosti na naší politické scéně chyběla a s piráty přichází. Věřím, že lidí, kteří dávají přednost svobodě před pofidérní bezpečností, bude dost na to, abychom byli pořádně slyšet.  

A jakým nástrahám se musíte vyhnout?

Menší úskalí vidím v tom, že jaký je který krajský předseda, taková je i tamní buňka. Na sjezdu jsem zaznamenal, že jednotlivá krajská sdružení hlasovala do značné míry jednotně, tak doufám, že se časem nerozštěpíme regionálně. Na druhou stranu výrazné osobnosti ve straně získaly při volbě Republikového výboru podporu napříč regiony takže jsem zatím klidný. Druhá věc, ze které mám obavy, je, co si počneme, až v květnu dostaneme 8 procent hlasů. Rum každopádně poteče proudem :-).   

PS: Více o představitelích strany zde.