Reklama
 
Blog | richterova.olga

Hrr na piráty!

Už jsem s Českou pirátskou stranou chtěla dát pokoj. Můj nejmladší, dvacetiletý bratr ale dnes ráno naštvaně vykřikoval, jaká je Tachecí příšera a že si to chudák předseda ČPS nezasloužil. Tak jsem se musela podívat na krátký rozhovor o tom, jestli svobodné šíření přijaté informace je, či není krádež, a zjistit, zda je fér kvůli němu dštít oheň a síru na novinářčinu agresivitu.

Bohužel se potvrdilo moje podezření. Video (najdete ho zde i s přepisem celého rozhovoru) Kamila Horkého opravdu neukazuje v moc lichotivém světle. Asi nejhorší byla tato odpověď:
Tachecí: Tak jak jste mysleli svobodné šíření přijaté informace?
Horký: Já jsem tuto formulaci nedělal. Hlavní myšlenka je, aby nebyla žádná cenzura na internetu, to je ten hlavní důvod. A autorský zákon by se mohl stát záminkou k tomu, aby omezování svobody nastalo.

Horký nestál za formulací svojí strany, přesvědčivě nevysvětlil, jak si piráti představují svůj hlavní programový bod, a dokonce řekl i hodně kontroverzní větu o podpoře naprosté absence cenzury na internetu (snadnou námitkou je např. potřeba cenzury dětské pornografie). A to, že byl v této části rozhovoru také schopen souhlasit s šířením informací chráněných autorským zákonem piráty v mých očích naprosto diskredituje. S tímto postojem zůstanou oficiálně organizovaným kroužkem stahovačů filmů, ne partnerem, kterého někdo bude brát vážně. Horký může být celkem přemýšlivý, poctivý člověk, na roli předsedy strany, s níž se dá jednat, ale prostě nemá. Nejde jen o jeho vystupování, řečovou vadu, občasné vyhýbavé odpovědi. Mnohem horší je, že nepůsobí, že by měl problematiku autorského zákona v malíku. Naopak – z jeho slov nebylo jasné, o co vlastně pirátům jde. Zda vědí, na co se zaměřit, co je průchodné, co je opravdu palčivé, a co v současné době nesmí zpochybňovat.

Hrozně by mě zajímalo, jak se Horký na rozhovor připravoval. Sedl si s některým ze spolustraníků a shrnuli si, co chtějí sdělit lidem? Nutil ho někdo cvičně reagovat na nepříjemné otázky, a to nejen výstižně, ale i rychle a alespoň trochu živě? Tušil on vůbec, co takový rozhovor se zkušenou novinářkou obnáší? To, že se ptala na sporné body a snažila se nachytat – v našem případě začínajícího – politika na švestkách vágních formulací a nedotažených myšlenek, jí nemůžu vyčítat. Tachecí, domnívám se, v tomhle rozhovoru prostě dobře dělala svoji práci, a kupříkladu můj brácha si to jen nechce přiznat.

Reklama

Ať se třeba uvzteká, ale co si s tím počnou piráti jako takoví? Poučí se, lépe zformulují názory a vycení bojovně zuby, nebo sklopí uši a budou doufat, že to všechno nějak dopadne? Že nějakou automatickou podporu internetové mládeže mají a svoji zamlklou programátorskou podstatu jen těžko promění…? Je dobře, že se dnešní třicátníci od klávesnic zajímají o věci veřejné, jen si neumím představit, jak právě Horký prosazuje pirátský program v parlamentu. Politika, bohužel, nedělá hlava, ale přesvědčivé vystupování. A víc Tachecích třeba pirátům pomůže si tohle uvědomit. Tak hrr na ně!

PS: V komentáři z 10.9. v 21:14 je informace o tom, s jakými očekáváními šel předseda ČPS na schůzku s B. Tachecí.