Reklama
 
Blog | richterova.olga

Menstruační kalíšek – hygieničtější, ekologičtější i levnější

Nedá mi to. Jedná se sice o záležitost čistě ženskou, a navíc dost intimní. Ale může z toho být taková malá menstruační revoluce. Vždyť my, milé dámy, můžeme snížit objem odpadu na skládkách či poslat do kytek celé jedno průmyslové odvětví, hlavně nás ale měsíčky můžou přestat tolik omezovat. Stačí vyměnit vložky za kalíšek.

Aby bylo jasno: jsem celkem srab. Pro jistotu jsem si pro tuto silikonovou hygienickou pomůcku ve tvaru malého zvonu zašla hned, dokud bylo moje rozhodnutí čerstvé. Nechtěla jsem čekat na levnější exemplář z e-shopu – podobně jsem otálela už při pobytu v Anglii před dvěma lety, kde ho prodávali přímo na univerzitě. Jenže tam jsem se o něm dozvěděla od kamaráda, který, kdyby byl holka, by ho už dávno měl. Kámen úrazu byl v tom, že mi ho prostě nemohl věrohodně doporučit. To teď mě ke koupi ponoukla jedna přítelkyně.

A jak kalíšek funguje? Prostě zachytává menstruační krev. Silikon se výborně přizpůsobí tvaru pochvy, vrchní část kalíšku se přisaje na základě malého podtlaku ke stěnám a vytvoří „špunt“. Návod k použití, kde jsou popsané všechny detaily, jsem měla za deset minut nastudovaný. Vyvařit, přehnout na půlku, zavést, zkontrolovat, zda správně přilnul. Na papíře nádhera. Jenom jak půjde vyndat. Aby ve mně ta věc nezůstala! To nic neznamená, že se to ještě nikomu nestalo… Skoro jsem si chtěla najít výmluvu, proč to zkusit až s příští lunou. Namotivovalo mě až to, že bych musela znovu sáhnout do peněženky a přihodit další odpad na další skládky.

To první seznámení neprovázely jen pozitivní pocity, nikdy jsem totiž nebyla moc zručná. Je pravda, že kalíšek ani necítíte a výborně sedí, ale první vyndavání byla bojovka na dvacet minut. Při druhém se mi zas podařilo vyšplíchnout, což vzhledem k tomu, o jakou tekutinu se jedná, není úplně zanedbatelný problém. Na celodenní výlet jsem si ho ještě vzít netroufla. Už třetí den s kalíškem ale byl slibný a zítřky mají být ještě světlejší.

Reklama

Kalíšek se snadno vymývá, na cestách či v práci si jen na toaletu musíte vzít lahev s pitnou vodou. Vyvařit ho stačí jednou za měsíc, před používáním. Při sportu se ani nehne, není vidět pod oblečením a krev zůstává naprosto čistá, nezapáchá jako u vložek – na nich totiž kvůli kontaktu se vzduchem začíná hnít. A jaká jsou jeho ale? Lépe se vyndavá v podřepu, miniaturní toalety tudíž nedoporučuju. Taky se nedá používat bezdotykově. Naopak – vyžaduje dost intenzivní kontakt s vlastními intimními partiemi.

Jenže je tohle vůbec ale? Jde přece jen o to, že se kvůli němu člověk na svoje tělo musí víc soustředit. Navíc je v době věcí na jedno použití docela zázrak, že něco při správné péči vydrží roky. A když si představím, jaká pomoc by to byla pro ženy v oblastech, kde nemají na jídlo, natož na vložky… Jenom jak tuhle revoluci přivodit?

 

PS: Více informací třeba zde či zde.