Reklama
 
Blog | richterova.olga

Piráti, Facebook a blížící se volby

Docela jsem vejrala. 7. 1. 1935, 18. 8. 1943, 5. 2. 1989. Takhle různá data narození mají dárci uvedení na transparentním účtu České pirátské strany na Facebooku. Od malička mám slabost pro seznamy, a když jsem v červenci zaregistrovala, že piráti začali sbírat na volby, čas od času jsem si četla ve jménech přispěvatelů i proklikávala jejich osobní údaje. Podstatně kratší, ale taky napínavé seznamy zase nabízejí facebookové aplikace týkající se výsledků letošních voleb.

Nejdřív k tomu většímu překvapení. Nevěřila jsem, že ČPS potřebných 210.000,- Kč na kauci za všechny kraje opravdu získá, natož po pětistovkách. Piráti na svém profilu sice ještě pořád mají tučný nápis „Pirates need you! Donate!“, už jim ale nejde o možnost zúčastnit se voleb ve všech krajích, nýbrž jen o to, jestli je jakožto seriózní alternativu někdo zaškrtne. Budou mít na billboardy, na letáky, na nějakou reklamu? Ptala jsem se bráchy a řekl, že sázejí na osobní angažmá. Plakáty si příznivci můžou stáhnout, vytisknout a poroznášet ve svatém pirátském nadšení. 

 

To předběžné výsledky voleb do Poslanecké sněmovny už jsou míň překvapivé. Vlastně jediný velký sjurpríz pro mě zas byli ti Piráti, kteří v aplikaci VOLBY 2009 – Volební preference získali 16 %. Celkově v tuto chvíli (20.8.2009, 19:40) hlasovalo 5762 lidí a první je ODS s 27%, následovaná TOP 09 s 20 %. Jakou podporu má mezi uživateli Facebooku (nebo, dovolím si zkratku, mezi mladšími voliči) ČSSD, vidíme z preferencí čítajících 10%. Po čtyřech procentech mají Věci Veřejné a Strana zelených, po dvou komunisté a KDU. Škoda, že nejde zjistit věkový rozptyl hlasujících a to, jestli náhodou aplikace neumožňuje hlasovat znovu ze stejné IP adresy nebo jinak očůrat hlasovací systém.

Reklama

 

 

Na druhé aplikaci, VOLBY 2009, ČPS ještě před hodinou chyběla. Hlasovalo zde přes 4000 lidí a také by vyhrála ODS (1700 hlasů) následovaná TOP 09 (1070). ČSSD má hlasů 312, SZ 195, KDU 126. Bohužel chybí přesný počet hlasujících, nemohla jsem tedy absolutní čísla přepočítat na procenta. Tato aplikace vám kromě těchto celkových výsledků ukáže, jak by dopadly volby, kdyby volili pouze vaši facebookoví přátelé, a vytváří za tím účelem možnost diskutovat o politice jen mezi vámi navzájem. O to zejména šlo tvůrci aplikace, který sám píše: „Uvažuji, jestli zveřejnit globální statistiky, nebo ne. Bojím se, že by potom někteří lidé zatoužili aby zrovna ta jejich strana měla víc a snažili se to nějak zmanipulovat. To se myslím stalo u jedné podobné aplikace tady na Facebooku.” Bohužel nevím, jestli myslí zrovna mnou zmiňované “Volební preference”.  

Takže co z toho vlastně vyplývá? Z těch různorodých dat narození u příspěvků pro ČPS asi jen to, že Piráty nepodporují jen holobradí počítačoví blázni, ale i leckteří prarodiče. A z průzkumů zase to, že ti Češi, kteří aktivně užívají Facebook, jsou výrazně pravicoví – a vzhledem k výsledku ČPS poměrně nespokojení se stávající podobou autorského zákona či politiky vůbec. Jen na to, co by mohl znamenat ten zábavný pirátský seznam zasílatelů financí, nějak nemůžu přijít. Zkouším si vyhledat pojem „transparentní účet“ na stránkách ODS, ČSSD, KDU-ČSL a dokonce i KSČM. Samá voda, maximálně nějaká prohlášení o transparentnosti. Jen Strana zelených vyplivla odkaz na jeden takový účet krajské organizace Praha. Piráti jsou holt asi jediní, kdo se spokojí s lovem v průzračných vodách.