Reklama
 
Blog | richterova.olga

Sdílejme příběhy o očkování s našimi poslanci

Zažili jste nějaký nežádoucí účinek očkování? Podělte se o svůj příběh s našimi zákonodárci: v příštích dnech budou rozhodovat o zákoně o dětských skupinách. Akce „Dopis poslancům a poslankyním“ má smysl! (Nebo chceme „vakcinační revizory“ na každé hřiště?)

Stejně jako u mateřských škol, i u malých dětských skupin má být vyžadována podmínka kompletního očkování. Máme ale stále šanci přesvědčit parlament, že je nepřiměřená. Je jasné, že změna stávající legislativy v oblasti očkování je během na dlouhou trať a že většina z rodičů se tímto tématem zabývá na individální úrovni své rodiny. Nyní se ale chystá další utahování šroubů, které není jasně opodstatněné.
Proč psát poslancům? Dopisy mají upozornit jednak na negativní souvislosti (nezdá se to, ale mnozí o nežádoucích vedlejších účincích skutečně nevědí) a jednak na individuální odpovědnost rodiče za své dítě. Pišme 1) osobně, bez šablon, 2) s argumentací konkrétními nežádoucími účinky očkování a zahraniční praxí (počet českých povinných očkování proti 9 až 10 nemocem je opravdu vysoký).
Co se odehrálo doposud 
  • Liga lidských práv a o.s. Rozalio věnující se očkování a právu navrhli změnu návrhu zákona.
  • Proběhly schůzky s některými poslanci a poslankyněmi.
  • Řada rodičů obeslala poslance a poslankyně e-maily s dotazy, bylo kontaktováno i MPSV jakožto překladatel.
  • Pozměňovací návrh Ligy lidských práv si žádný zákonodárce neosvojil, poslanci však začínají reagovat na dopisy.
  • Občas některý pozmění názor („doposud jsem si myslel, že váhání nad očkováním je extravagance některých rodičů, kteří na sebe chtějí upozornit, ale po přečtení Vašich osobních zkušeností se o problém budu více zajímat,“ lze parafrázovat jednu odpověď).
  • Většina se doposud řídí doporučeními šéfů klubů.

Byl předložen i satiricky míněný pozměňovací návrh: Vakcinační revizory na každé hřiště!

Scénka sehraná před parlamentem ukázala, jak by to vypadalo, kdyby se před vstupem na dětské hřiště předkládal očkovací průkaz a děti bez kompletního očkování by buď smutně odcházely, nebo se nechaly od ostatních izolovat fólií.

Reklama

Video z akce se stalo hlavní zprávou na Primě, lze si ho pustit zde.

Cílem celého tohoto snažení je prosadit projednávání kvalitního pozměňovacího návrhu od Ligy lidských práv a pomoci tomu, aby se přestaly podceňovat nežádoucí účinky očkování. (Nezapomínejme je hlásit! Neučiní-li tak pediatr, můžeme to udělat i my sami zde.)
Klíčoví jsou poslanci
Vyjádření ministra ve výše zmíněném vysílání bylo typické: diskuzi zamítám, a to bez jakéhokoli vysvětlení. Jsem lékař, tudíž nemusím argumentovat.
Bylo by ale skvělé, aby po čtvrt století demokracie naši volení zástupci navrhované zákony vysvětlovali a věděli, jaké důsledky bude jejich rozhodnutí mít. Ministrovi zdravotnictví, které je za podmínku očkování zodpovědné, je možné psát na této adrese: [email protected]
Bohužel nijak vstřícně nereagoval ani předkladatel návrhu zákona, tj. MPSV. Psát ministryni Marksové-Tominové můžete na: [email protected]
Více informací k dětským skupinám naleznete v článku zde.
Proč je to důležité a má to smysl? Použijme napistejim.cz
Kdo se do psaní dopisů zapojíme přes napistejim.cz, umožníme, aby se ostatní inspirovali našimi texty a ukáže se, který zákonodárce odpovídá a jakým způsobem.
Vznikne také možnost veřejně porovnat různé důvody pro podporu či nepodporu pozměňovacího návrhu Ligy lidských práv.
Čím více lidí se na poslance obrátí, tím spíš se podaří vzbudit jejich zájem o věc.
Je třeba psát všem poslancům ze všech krajů a okrsků. Většinou o věci mnoho nevědí a potřebují slyšet o nežádoucích účincích a osobních zkušenostech, o tom, co nás skutečně trápí a jak výjimečné je NÚ hlásit na příšlušný úřad (SÚKL).
Ať jsme jako tato maminka, která na Facebooku v diskuzi napsala: „já se nechci s nikým přít ani hádat a pro svoje dítě chci to nejlepší, to mi můžete věřit. Proto po všech reakcích na očkování, po horečkách a neutišitelných pláčích a následné alergii si poslední povinné očkování rozmýšlím a určitě nejsem sama. Jsem ráda, že se o očkování mluví, jsem ráda, že máme možnost se očkovat nechat a přála bych si, aby všem, kdo očkování vyrábí a doporučují, šlo o dobro věci.“

Cílem dopisů poslancům a poslankyním je přiblížit se západním zemím, kde je většinou očkování dobrovolné a není podmínkou vstupu do různých dětských zařízení. Přijetím pozměňovacího návrhu zákona od Ligy lidských práv by projednávaný zákon výrazně přispěl k demokratizaci péče o děti.

A ještě jedna věc: dopisy nemá smysl kopírovat, jen se inspirovat. Každý se angažujeme sám za sebe a nejlíp působí skutečně osobní texty. Ctrl+C / Ctrl+V se hodí pro jiné situace.

Jdete hned na http://napistejim.cz/? Zkuste zvolit veřejně viditelný dotaz i odpověď.

Díky, každý dopis má smysl!

Přidat se lze i do této Facebookové skupiny.

 

PS: Kompletní seznam poslanců a poslankyň usnadní rozmýšlení, komu napsat. Obecně se zdá, že vstřícněji naladěni jsou poslanci noví a ženy.

PPS: Jak to je s povinným očkováním v jiných zemích:

Informace z Ministerstva zdravotnictví:/z dopisu dne 29.května 2014

Nepovinné očkováni mají v Německu, Rakousku, Anglii a ve Skandinávských zemích – vše je jen doporučené.

Povinné očkování proti záškrtu, tetanu a dávivému kašli: Bulharsko, Řecko, Maďarsko, Itálie. Litva, Malta, Polsko Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Francie, Island, Norsko

Očkování proti přenosné obrně je povinné: Bulharsko, Řecko, Maďarsko, Itálie Litva, Belgie, dále v Maltě, Polsku, Rumunsku, Slovensku, Francii, na Islandu a v Norsku – konec dopisu MZ.

Suma sumárum (shrnuto jinými, lehce upravuji a přejímám):

Nikde nemají povinně očkování proti devíti nemocem, nejvíce Itálie 4. Ostatní nemoci a vakcíny proti nim mají v očkovacím kalendáři jenom jako doporučené. U nás je povinně 9 vakcín (rizikové skupiny 10), v podstatě ale 30 : /4×6 Hexa, 2×3 MMR/ do nástupu do školky.

Vakcionologové a hygienici v ČR zdůvodňují potřebu vytvořením kolektivní imunity a odvolávají se na doporučení Světové zdravotnické organizace, která doporučuje proočkovanost 90% populace. Proč se tato proočkovanost všech uvedených nemocí vyžaduje tak důsledně jen v ČR a na Slovensku (kde je ovšem volnější schéma)?

Oč je ČR rizikovější, že tady musí děti dostat povinně takové množství vakcín? Proč se v ostatních vyspělých zemích nebojí epidemií a šíření infekčních chorob? Že by tam nebyli tak kvalifikovaní odborníci jako jsou u nás? Např. v Německu, kde mají mnohokrát vyšší množství imigrantů, nebo v Anglii? A proč se od nás zaostalý západ nepoučí?

Příklad současného přístupu: U nás bylo zrušeno plošné očkování vakcínou BCG proti TBC o 23 let později než v Německu, přestože se vědělo, že vakcína není až tak účinná, ale má těžké a časté vedlejší účinky, rozpad kostí, boule po těle, i úmrtí. Proč? (O nízké účinnosti píší i běžné popularizující weby.)

Proč se v Německu očkuje vakcína Hexa v systému 2+1 a navíc očkování je doporučené, nikoli povinné, zatímco u nás se musí podle očkovacího kalendáře očkovat v systému 3+1 povinně? Pediatři dítěti očkovanému Hexou 2+1 (tj. o vpich méně), na potvrzení do školky napíší: neočkuje podle očkovacího plánu, což se rovná rozsudku nepřijetí.

A ještě jedna věc: Podmínka očkování proti 9 povinným nemocem diskriminuje především rodiče ze sociálně slabších vrstev, ti movitější si jsou schopni zajistit hlídání dětí jinak než dotovanou školkou a mohou tedy zvolit očkování např. dle schémat z jiných zemí.